Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Top 2000 , Queen , The Eagles en Boudewijn de Groot

Zaterdag 26 november 2011

Elk jaar is het feest de laatste week van het jaar op Radio 2. Dan wordt de Top 2000 uitgezonden. Massaal gaan de autoradio's op 2 en thuis en op het werk wordt via internet meegeluisterd. Al een maand eerder wordt de lijst bekend gemaakt en kunnen we al gaan plannen op welke uren we liever geen afspraken hebben omdat we ons favoriete nummer willen horen. Vreemd gedrag.
De meeste nummers zijn dagelijks al te horen op vrijwel alle zenders en zo niet dan toch via You Tube zo op te zoeken.
Maar het heeft iets gezelligs, iets kneuterigs en om de feestvreugde extra kracht bij te zetten is Matthijs van Nieuwkerk nu niet 6 keer een uurtje per week maar ongeveer ieder uur van de dag op de televisie, samen met Leo Blokhuis.

Vandaag is de top drie al bekend gemaakt. De top 2 Bohemian Rhapsody van Queen en Hotel California van The Eagles zijn maar liefst 36 jaar oud! Nummer drie maakt het nog bonter, Child in Time van Deep Purple stamt uit 1970, 41 winters jong! Het lijkt de oude Arbeidsvitamen wel.

Alsof er in de jaren daarna niets meer is gemaakt. Wedden dat er nog wat Beatles', Pink Floyds en wie weet een oude Presley in de top 10 staan? De lijst wordt samengesteld door het internetpubliek, via radio2.nl kon er volop gekozen worden. In vorige jaren is het nog weleens voorgekomen dat regionale wereldsterren als de Friese Jacques Brel of de Oostvoornse Jim Reeves erg hoog scoorden. Het "eeuwige talent" Boudewijn de Groot is met De Avonden in 2 jaar tijd van plek 1 naar nummer 1876 verhuisd. De top 2000 wordt samengesteld door provinciale lobbyisten, maffiosi en een klaarblijkelijke voorkeursbehandeling voor het vinyl-tijdperk.

De top 2000 geeft het failliet weer van de moderne popmuziek. Elk jaar rond de jaarwisseling worden we opnieuw met onze neuzen op de feiten gedrukt. Een trieste Top.
Nadat het Grinderman concert van de bijna gepensioneerde Nick Cave vorig jaar nog uitgeroepen was tot het beste concert van 2010, dreigt nu de hoogbejaarde Elvis Costello met die eer te gaan strijken. Het wordt tijd voor een revolutie.

De top 2000 van 2012 gaat samengesteld worden door de kinderen van Leo en Matthijs, de zonen en dochters van Mr. en Mrs Vinyl, de babyboomgeneratie zal een jaartje moeten zwijgen zodat we eindelijk te weten komen wat we al die jaren gemist hebben.

Tot die tijd voor alle oude 'knarren" één van de mooiste nummers ooit:Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

dagtaak schreef op Vrijdag 23 november:
exact wimco, laat dat nu net de strekking zijn van het verhaal

Wimco schreef op Zaterdag 26 november:
Kom op zeg, ook nu wordt zat leuke muziek gemaakt! Gewoon zelf nieuwe bandjes ontdekken op (internet)radio, de (digitale) cd-winkel, Lowlands en andere podia. En niet vanuit die leunstoel bij de radio mopperen dat het vroeger allemaal beter was.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2