Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

IM Harry Mulisch, 1 jaar in de door hem ontdekte hemel

Zaterdag 29 oktober 2011

Morgen is het een jaar geleden dat Harry Mulisch overleed, 30 oktober 2010. De laatste schrijver van de grote vier, waarvan W.F. Hermans als eerste stierf (1995) en daarna in rap tempo: Reve (2006) en Wolkers (2007), noem je er vijf dan Hugo Claus (2008), nemen we een dichter mee, dan zes: Simon Vinkenoog (2009), Mulisch zelf (2010) en dit jaar Hella S. Haase (2011). Schrijvers waarvan Mulisch, in mijn ogen, het meest prominent was. Schrijvers waarmee mijn generatie is opgegroeid en waarvan elk nieuw boek een sensatie was die je gelezen moest hebben voordat de recensies verschenen. De laatste "Mulisch" is alweer van 2001, Siegfried en sinds deze maand postuum een (onvoltooid) werk van Mulisch De tijd zelf.

Ik ken Mulisch niet persoonlijk, en hij kent mij niet. Toch heb ik hem eenmaal een vraag mogen stellen. In de kleine zaal van de Schouwburg in Gouda, niet uitverkocht. Het was 1980, net na de uitgave van zijn, voor mij toen onbegrijpelijke en onleesbare, Compositie van de Wereld. Mulisch was vanzelfsprekend al een groot gevestigd schrijver, maar het was de periode voor zijn grote successen met De Aanslag en De Ontdekking van Hemel. Ik zat net voor mijn eindexamen Nederlands en had behalve wat titels van Mulisch zelf, veel Reve, natuurlijk Nescio en het volledige oeuvre van Wolkers op de lijst staan ( dan las je nog eens wat!), en was nieuwsgierig naar de literaire voorkeur van Harry Mulisch. "Of ik schrijfambities had? "vroeg hij mij direct terug. Gelukkig wachtte hij mijn antwoord niet af en kon ik volstaan met mijn vraag. "Dan kun je beter helemaal geen fictie lezen, dat leidt alleen maar af. Ik lees niks van anderen, behalve dat wat ik nodig heb als voorstudie voor mijn eigen werk."
Nu, 30 jaar later, schiet dat antwoord steeds door mijn hoofd. Natuurlijk omdat ik stiekem nog steeds ambities heb om "in de kast te komen", maar vooral door de prachtige foto's van zijn werkkamer die de laatste dagen te zien zijn in diverse kranten en op internet. Zijn werkkamer wordt museum. Vanaf 2013 toegankelijk voor het publiek. Op de achtergrond wanden vol met boeken. Eén grote voorstudie. "De gestolde versie van Mulisch' oeuvre", zo beschrijft Kitty Saal, zijn vrouw, de kamer.

"Een schrijver word je niet, dat ben je", zo besloot hij de avond. En zo is het. En nu maar hopen dat hij de door hem ontdekte hemel gevonden heeft. De tijd zelf zal het leren.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Maandag 31 oktober:
Gekke vent.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2