Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Beatrix , de Koning en onze Monarchie: The Job for President?

Dinsdag 11 oktober 2011

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik na de opmerking van Maarten van Rossum het debat niet meer gevolgd heb. Wat Van Rossum zei was waar: "het enige waar het om gaat is de kwestie van de erfopvolging." Ja, Maarten. Dat is zo. Het enige waar het bij de bakker om gaat is Brood, bij de melkboer om Melk en bij de kapper om Haren. Bij de Koning gaat het om de Prins en de Prinses en bij de nieuwslezer om zijn Stem. Maarten grapte nog even door en zou het raar vinden als zoon Trip alleen door zoon te zijn de Stem van de toekomst zou worden met hetzelfde salaris en dezelfde privileges als Pa Trip.

Mijn gedachten dwaalden af. Niet over de opvolging van Dagtaak, niet over Heyn, Philips, de Brenninkmeijers of de Van der Valkjes. In gedachten zag ik de Tweede Kamerleden en zelfs een enkel kabinetslid voorbijkomen. Wie in hemelsnaam zou de Presidentsverkiezingen mogen of zelfs moeten winnen? Hebben we iemand in "huis" die samen met zijn partner de flair van Maxima en Willem kunnen gaan benaderen? Is er iemand die kan rekenen op een dermate grote populariteit dat we die rustig alleen of in klein gezelschap op pad durven sturen om ons land te vertegenwoordigen? Binnen de huidige kring van volksvertegenwoordigers of ministers  zie ik er weinigen. Verhagen gaat het verpesten, Rutte heeft er snel genoeg van. Leers zou zo het huis in Mozambique overnemen, maar of hij de positie verder goed zou invullen is nog maar de vraag. Roemer heeft de humor, Pechtold de energie, maar beiden zie ik het niet doen en niet het draagvlak krijgen dat nodig is. Een sterke zou Job zijn, weg van de dagelijkse hectiek en eindelijk de staatsman die hij zou kunnen zijn als alles een beetje meezit. Maar gaat hij de verkiezingen winnen van Wilders? Die heeft zijn uiterlijk mee, lakeien zijn niet meer nodig. Geert for President lijkt me toch een angstscenario.

Noodgedwongen dan de gedachten naar oud-politici. Met humor, met draagvlak, met flair. Kok, Lubbers en Wiegel vallen af door hun leeftijd. Femke zou leuk zijn, maar houdt ze de urenlange banketten vol waaraan ze "aan" zou moet zitten? Eigenlijk houden we er maar twee over: Erica en Rita. Erica is al de halve koningin van Nederland, waar Erica is, is Willem en waar Maxima is, is alweer Erica. Even oppassen met drank en microfoon maar verder zou zij het kunnen. Miss Oranje. Of toch Rita, Trots op Nederland, heeft bewezen in haar eentje veel voorkeursstemmen te kunnen krijgen, heeft haar Stola nog schoon in de kast, en nooit te beroerd om vrolijk en vrij overal bij te zijn en haar mondje te roeren.

Nederland en de Presidentsverkiezingen. Erica Terpstra versus Rita Verdonk. Of toch nog maar een poosje Maxima en Willem. Huisje in Afrika op kosten van de staat laten opknappen, en overgaan tot de orde van de dag.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

qpIIumrUw schreef op Maandag 31 oktober:
Real brain power on dislpay. Thanks for that answer!

Coen schreef op Dinsdag 11 oktober:
Helemaal eens. We hebben geen staatshoofden en als we die al hebben zitten ze in de eerste kamer. Ik heb hier toevallig ook over geblogd en ben voor het behouden van de koningin als staatshoofd maar op een ceremoniële manier. Soort compromis dus. Als je het wil lezen: www.coenvandeven.wordpress.com

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2