Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Polen, voorzitter EU en de verwrongen beeldvorming

Woensdag 24 augustus 2011

Polen is sinds 1 juli voorzitter van de EU. Een hele eer, maar zet het land wel aan het denken. "Wat denkt de buitenwereld van ons, en erger, wat vinden we nu eigenlijk van onszelf?" Als voorbereiding op het EU voorzitterschap is hier een studie naar gedaan. Ik citeer het artikel uit Trouw van afgelopen vrijdag:
Professor Adam Suchonski, auteur van het rapport geschreven in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, schrijft dat "het verkeerde beeld van Polen is ontstaan door jarenlange verwaarlozing" van Poolse politici en academici. "In tegenstelling tot Duitsers, Fransen of Italianen, die hun historische overwinningen doorgeven aan volgende generaties, blijven wij hangen in ons martelaarschap. We vertellen niets over onze successen", zegt Suchonski.(  https://iturl.nl/snhOw ).
Aanleiding van het stuk in Trouw is een langer artikel in de Poolse krant Gazeta Wyborcza met de kop : "het verwrongen beeld van Polen". Een klaagzang over het feit dat zestig miljoen scholieren in de Europese Unie een volstrekt verkeerd beeld hebben van Polen op basis van de geschiedenisboeken.

De tijd lijkt dus rijp voor een Nationaal Historisch Museum van Internationale Allure. Geen museum op de Poolse Veluwe of in een verlaten paleis. Maar het liefst in Brussel aan de Wetstraat, of beter nog in Parijs, toevluchtsoord voor vele Poolse intellectuelen en kunstenaars (onder wie Chopin) gedurende lange periodes in de 19e en 20e eeuw. Polen wil alles op alles zetten om eindelijk van een imago af te komen van een vervuild, armetierig land met een bedenkelijke boerenbevolking die er niet al te frisse ideeën op nahoudt als het gaat om tolerantie en gelijkheid. Het startschot lijkt gegeven met het EU-voorzitterschap. Volgend jaar het EK-voetbal en wie weet wat er verder nog in het verschiet ligt.

Polen is een prachtig land. Ik kom er graag, al meer dan twintig jaar, maar is een land en heeft een bevolking dat om aandacht schreeuwt. Voelt zich niet begrepen en beschouwt zichzelf als martelaar. Polen lijdt voor het welzijn van de wereld. Dat levert prachtige literatuur en kunst op maar ook een verdeelde samenleving. Het Polen van de steden en het Polen van het platteland. Niet de zestig miljoen scholieren in de EU hebben een verkeerd beeld, maar de zozeer gewenste eenheid ontbreekt. En het ontbreken daarvan maakt het boeiend, kleurrijk, gepassioneerd maar ook pijnlijk. Veel Polen zijn smoorverliefd op hun land maar verfoeien het even zo hard. Een border-land tussen Oost en West dwars door de stadsgrenzen heen. Een land om uit weg te trekken, en als je weg bent verlang je er naar. En zo is het al eeuwen. En daar doet geen schoolboek of nationaal historisch museum iets aan. Volgende reis is al gepland.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2