Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Obama, de VS en de Speech: Yes, We Can!

Maandag 1 augustus 2011

My Fellow Americans,

de Verenigde Staten van Amerika, ons geliefde land, is niet meer. Althans niet meer zoals wij gewend zijn naar ons land te kijken.

De Amerikaanse Droom is voorbij. Decennia lang, wat zeg ik, eeuwenlang hebben wij het land van de onbegrensde mogelijkheden gespeeld. Vaak hebben wij grenzen overschreden en ons de rol toebedacht als redder van Planeet Aarde. Niets was ons daarbij te gek. In ons streven het Amerikaanse gedachtegoed tot goed te maken voor de gehele wereld hebben we een aantal inschattingsfouten gemaakt.

Onze dollar was ons paspoort en daarmee dachten we toegang te krijgen niet alleen overal op aarde maar ook ver daarbuiten. Aan dollars geen gebrek. Als ze op dreigden te raken dan drukten we bij, als jullie, My Fellow Americans, er gebrek aan hadden dan leenden we ze jullie. In papieren vorm of in plastic vorm.
Alles hebben er eraan gedaan om de belastingen zo laag mogelijk te houden, alles hebben we er aan gedaan om overal in de wereld te zorgen voor genoeg olie om ons land draaiende te houden en onze benzinetanken zo goedkoop mogelijk te kunnen vullen.

We doen onze uiterste best om de armoede in ons prachtige land te verhullen en niet te verklappen dat onze gezondheidszorg voor de kapitaalkrachtigen er goed voor staat, maar voor de minder bedeelden uiterst slecht toegankelijk is. Alles doen we eraan om niet te verklappen dat velen van jullie al de met hypotheek belaste huizen ontvlucht zijn.
De immense rijkdom die er in ons land natuurlijk nog steeds is, is ons visitekaartje, de stralende witte lach, de glamour, de zelfverzekerde zakenman en zakenvrouw. Wij kunnen het niet maken om hen, die beeldbepalend zijn voor ons land, een grotere bijdrage te vragen. Al zou dat ons wel helpen om de druk op onze schuldenlast te verlagen. Zouden we dat doen dat zou de droom over zijn.

Maar My Fellow Americans, de droom is voorbij. Het is tijd om wakker te worden en onze ogen te openen voor dat wat de hele wereld al een tijd zag. Wij hebben een te grote broek aan, en de dollars die nog her en der in de te grote broekzakken verstopt zijn zullen verdeeld moeten worden.
Voorlopig drukken we en lenen we nog even bij. Met schaamrood op de kaken. En met evenveel schaamrood op de kaken zullen arm en rijk moeten erkennen dat wij niet de wereld zijn, maar een onderdeel van de wereld. Of dat lukt???

Yes, we Can !Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2