Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Lezen, de Bibliotheek en Kroketten trekken

Donderdag 25 augustus 2011

"Ik ga naar de bibliotheek", betekende vroeger: ik ga een boek uitzoeken, lopen langs de rijen, boeken inkijken, voelen, eventueel ruiken. Boeken zien die nieuw voor je zijn. Je blik verruimen. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Zag ik iemand op een afstand van wie ik vond dat ie er wel interessant uitzag dan onthield ik waar hij of zij stond. Als die persoon dan weg was dan liep ik naar de schap en de plek die ik in mijn geheugen opgeslagen had. Daar moest ik zijn, en zou ik wat vinden! Was het niet het boek, dan wel meer kennis over de persoon die me boeide.
Toen ik eindelijk een abonnement voor volwassenen kreeg vond ik het jammer dat ik in plaats van drie, ineens vijf boeken mocht uitzoeken. Dat was te gemakkelijk. Vijf boeken kiezen kan iedereen, maar er dan twee weg moeten leggen, een keuze moeten maken, daar ging het om.

Vanavond voor het eerst weer het hele journaal uitgekeken. En wat zag ik: het cafetaria-model in optima forma. Boeken trekken alsof je een kroket trekt. Niks neuzen, ruiken, slenteren langs de schappen en je verbazen over de veelheid aan geschreven woorden. Het werkt als volgt: je maakt via de website van de plaatselijke bibliotheek een keus van het boek dat je denkt te willen hebben. Je voert je pasnummer in en er verschijnt een code die je nodig hebt om het boek op te kunnen halen. De volgende dag, of enkele dagen later als het de bibliothecaris zo uitkomt, ga je naar een muur met nummers. Na het intikken van je nummer gaat er een luikje open. Met daarin een boek. Eet smakelijk! Met mosterd graag!

Het met enige trots terug brengen van boeken was al verdwenen. Je schuift je boek door een gleuf alsof je een brief post. Ik roep nog na: was mooi hoor!!! Dank U!! Maar niemand die het hoort. Het gezicht van de bibliothecaresse die je blij aankijkt alsof zij je persoonlijk het boek had aanbevolen lacht je niet meer toe.

De volgende gedwongen stap met de bezuiningen op alles wat van waarde is zal de museum peep-show worden. Je tikt thuis Mona Lisa in. Je vliegt naar Parijs, taxi naar het Louvre en duwt je neus op een beugel met het corresponderende nummer dat je via internet hebt verkregen. Als je een muntje in de gleuf hebt geduwd gaat het luikje open. Mona Lisa glimlacht je toe: "welkom in de moderne beschaving".




Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Rob Ruggenberg schreef op Zaterdag 6 oktober:
Dit is natuurlijk nostalgie, maar je hebt absoluut gelijk. Er is iets heel waardevols aan het verdwijnen, en slechts weinigen zien het. Zonder bibliotheek was ik nooit gekomen waar ik nu ben. En we ontnemen anderen, jongeren vooral, die kans. Droef.

Frank schreef op Woensdag 31 augustus:
Ik ben nooit een fan geweest van biobliotheken. Boekwinkels daarentegen...

Rob Lindhout schreef op Zaterdag 27 augustus:
Als je vasthoudt aan het oude, zie je het nieuwe niet...

Sharp Ben schreef op Donderdag 25 augustus:
Oude ambachten verdwijnen...

Pieter Offermans schreef op Donderdag 25 augustus:
Gelukkig zijn er ook tegenbewegingen gaande in de bibliotheekbranche! Ken je de Verhalencoach bijvoorbeeld al? Daarbij geeft een bibliothecaris na een persoonlijk gesprek een boek- en filmadvies op maat. Meer info: http://storiesguy.blogspot.com/2011/07/de-verhalencoach-geeft-je-persoonlijk.html

Gavi Mensch schreef op Donderdag 25 augustus:
Vergat ik nog: als ik niet meer mag grasduinen en bladeren, ga ik niet meer naar de bibliotheek, dat is zeker!

Gavi Mensch schreef op Donderdag 25 augustus:
het is triest, maar de tijd dat de bibliothecaresse mij een boek kon aanbevelen, dat is al heel lang geleden. Vroeger kon ik nog wel eens een boek uitspitten aan de balie. Ik vraag me zelfs wel eens af of ze nu nog boeken lezen!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2