Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Cohen, de PvdA en de oppositie die het land verdient

Donderdag 2 juni 2011

Het hoge woord is eruit: De PvdA heeft het gehad met Job Cohen. Op de dag dat Wilders een vlammend betoog houdt voor de vrijheid van het woord en zijn tegenstanders uitdaagt om de discussie aan te gaan in plaats van de rechtsgang te kiezen. Op de dag dat Kabinet Rutte haar snode plannen ontvouwt om het sociaal stelsel te hervormen tot een ondoorzichtige brei van voornemens die de failliete gemeentes van Nederland maar moeten gaan uitvoeren. Op de dag dat half Nederland zich klaarmaakt om dauwtrappelend te overpeinzen hoe het in hemelsnaam allemaal zo ver gekomen is in dit land. Op die dag Spreekt de PvdA, sprak de PvdA en gaat de PvdA wellicht weer van zich laten spreken.

Oppositie voeren leek nog nooit zo makkelijk. Een gedoogkabinet met nauwelijks een meerderheid in de kamer. Een regeringspartner CDA die aanwijsbare dissidenten in haar steeds kleiner wordende gelederen heeft, een VVD die op een aantal punten prima met de PvdA door één deur kan. En een gedoogpartner die dagelijks voer tot fel debat geeft.
De maatregelen die het kabinet neemt om tot de beoogde 18 miljard bezuinigingen te komen geven alle aanleiding tot een felle oppositie. De kroonjuwelen van de PvdA worden tot aan de laatste parel vermorzeld.

Job bleef fatsoenlijk, blijft fatsoenlijk en zal fatsoenlijk blijven. Alle eigenschappen die een minister-president siert. Maar Job is dat niet. Een eerlijk is braaf: hij heeft er zelf nog voor gekozen ook. Misschien vice-premier, misschien het hoogste ambt, wie zal het zeggen. Bij de kabinetsformatie gaf Job al vrij spel aan de huidige coalitie, we gaan het ooit allemaal heel precies nalezen als oude mannen en vrouwen hun dagboeken gaan publiceren.

Job is nog niet vertrokken maar dat lijkt nu een kwestie van dagen, weken en geen maanden meer. Als bij prominente PvdA-ers eenmaal het hoge woord eruit is, is de kogel snel door de socialistische kerk. Dit kabinet verdient een volwaardige oppositie en geen man die tegen zijn wil in de polonaise mee danst bij Koffie Max. Nog lange tijd heeft Femke Job meegetrokken en Pechtold tot humor verleid. Als het erop aankwam zat zij bij Pauw en Witteman of smeekte om een gezamenlijk optreden van de oppositiepartijen. Het is leeg in de oppositie. Of de leegte opgevuld gaat worden uit de eigen geleden van de PvdA is nog maar de vraag. Het zal een onmogelijke vraag zijn, maar stel hem toch:
Femke kom terug en smeedt samen met de restanten van de PVDA, met je eigen partij en de welwillenden van de SP een echte nieuwe oppositie. Dat heeft dit land wel verdiend.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

magda schreef op Donderdag 2 juni:
eens: Femke moet zo snel mogelijk terug in de kamer en oppositie. Ik weet t: ik hoop tegen beter weten in, helaas

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2