Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zondag Zaligverklaring en het wonder in Zwolle (PvdA)

Zondag 1 mei 2011


De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Een Franse non lijdend aan de ziekte van Parkinson is genezen van haar ziekte door de wonderbaarlijke en oncontroleerbare hulp van oud Paus Johannes Paulus IIe. Een commissie heeft dit zorgvuldig onderzocht en besloten dat deze nobele hulp of afstand reden genoeg was om de oud Paus zalig te verklaren. Eerste stap richting heiligverklaring. De zaligverklaring vindt plaats op 1 mei. Een grote happening. Niet de enige happening in de Italiaanse hoofdstad. Immers: 1 mei dag van de arbeid. Ook in Nederland wordt dit gevierd. In Zwolle. Daar komt de voorhoede van de Partij van de Arbeid bijeen. Niet om zichzelf zalig of heilig te verklaren. Maar wel om wonderen over zichzelf af te roepen. Want slechts wonderen zullen de PvdA kunnen redden. In plaats van honderd weesgegroetjes en een tiental onzevaders zal de Internationale veelvuldig moeten klinken. Een lied dat in de communistische wereld van voor 1989 veelvuldig klonk op hoogtijdagen met de ontroerende beginwoorden: Ontwaakt Verworpenen der Aarde.Groot probleem voor de PvdA is om te formuleren wie nu echt de verworpenen der aarde zijn. Een tweede direct daaropvolgende vraag is of die verworpenen, als ze gevonden zijn, hun heil zoeken bij de PvdA en zich door de Cohen en consorten laten ontwaken. Bram Peper heeft er weinig feducie in: "De PvdA is dood, alleen de dood moet nog worden geconstateerd" , zegt hij monter. Cohen zoekt de toekomst in het verleden: "Kijk eens oude filmbeelden terug en zie wat er allemaal veranderd is door ons toedoen. Wij hebben een rijk verleden". De nog levenden uit het rijke verleden maken vandaag hun opwachting in Zwolle. Zowel Kok, Pronk als Bos zullen er zijn en uit volle borst gaan meezingen. Met een beetje mazzel zapt Paus Johannes Paulus tussen Rome en Zwolle vandaag. Hij is bij leven niet gecharmeerd geweest van de atheistische socialisten, maar zal vandaag toch moeten toegeven dat er weinig kwaad zit bij de voorvechters van het gelijkheidsideaal. En wellicht zit hem daar ook wel de kneep. Er zit te weinig kwaad bij, te weinig strijd, te veel trouwe ogen die een beetje sneu in de camera kijken en zich staande proberen te houden in de politieke arena. Als er vanaf grote hoogte wat heilig vuur uitgestrooid kan worden dan is er nog hoop en kan de oud Paus nog een wonder bijschrijven. Want dat heeft hij nog nodig. Nog een oncontroleerbaar en onverklaarbaar wonder is er nodig om de zaligverklaring om te zetten naar een Heiligverklaring.


Het symbool van de Rode Roos zal dan definitief vervangen worden door de Mijter. Sinterklaas bestaat.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Peter schreef op Zondag 1 mei:
Succes met nieuwe site

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2