Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

PGB en het Waterbed van de Zorg

Dinsdag 31 mei 2011

Grote paniek in de zorgsector en wanhoop bij chronisch zieken en patiëntenorganisaties. Een uitgelekt bericht gisteren in de Telegraaf zorgt voor oproer, onrust, ongeloof en woede.
Maria van der Hoeven gisteren bij Knevel en van den Brink (KvdB): "Kabinet, bezint eer ge begint". Een vergelijking maakte ze met een waterbed. "Als je hier de zorg afknijpt, dan komt de zorgbehoefte daar weer boven, de zorgvraag verandert immers niet".
Niet eerder twee keer hetzelfde onderwerp bij Dagtaak. Toen gisteren een relatief klein bericht op de internetpagina van De Telegraaf verscheen, nam de website van het NRC het direct over. Niet lang daarna was het het onderwerp van de dag. Bezuinigingsmaatregelen zijn nooit populair. Het treft altijd een beroepsgroep, voorzieningen of zorgt voor (tijdelijk) ongemak omdat we nu eenmaal moeten wennen aan een nieuwe situatie. Maar deze bezuinigingsvoorstellen gaan door de hele maatschappij heen.

De nog niet toegelichte plannen van het kabinet om de Persoonsgebondenbudget regeling (PGB) uit te kleden, vrijwel totaal, 90% van de PGB klanten zal dit volgens de uitgelekte bronnen niet meer kunnen doen, raakt de kern van de huidige samenleving.
In Dagtaak van gisteren https://bit.ly/igEKaJ de eerste reactie: levert dit wel op wat het kabinet verwacht? De vergelijking met het waterbed had ik nog niet bedacht, maar daar kwam het wel op neer.

De getallen duizelen. Een miljard is een boel geld. En de bedragen die Maria van der Hoeven even noemde voor wat zij per maand aan PGB ontvangt voor haar man met Alzheimer is veel. Meer dan € 3.000 per maand. Kan je een huishouden van runnen. Toch blijft het symboolpolitiek. De gehele AWBZ en zorg kost ons land meer dan 40 miljard Europ op jaarbasis. Nog geen 2,5 % hiervan is gereserveerd voor de PGB. Valt de PGB regeling weg dan zal hier andere zorg voor in de plaats komen die ook geld kost. Misschien niet de gehele 1 miljard maar wel een aanzienlijk bedrag. Het effect van de bezuinigingen zal ook nog voor een deel ongedaan worden gemaakt omdat familie en partners wellicht minder gaan werken om thuis zelf de hulp te geven die nodig is.

Dat er geld verspild wordt aan onterecht uitgekeerde PGB uitkeringen en allerlei bemiddelingsorganisaties is waar. Dat rechtvaardigt een goede analyse en een bezuiniging op maat. Het rechtvaardigt in geen geval de inlevering van een prachtig instrument waarvan het nog maar de vraag is of het zoveel meer kost dan dat het oplevert, namelijk de Zorg op Maat.

Rutte, maak je onsterfelijk en zeg dat je het fout ingeschat hebt trek die rare plannen in.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Mirjam de Haas schreef op Dinsdag 31 mei:
PGB is veel goedkoper dan zorg in natura en deze bezuiniging is dus absoluut geen bezuiniging, maar zal alleen maar veel meer geld gaan kosten: De tarieven van het Persoonsgebonden Budget liggen tientallen procenten lager dan Zorg in Natura. Hoe meer mensen zorg afnemen vanuit een PGB hoe minder kosten de overheid heeft aan de AWBZ. Een rekenvoorbeeld: mevrouw De Waal heeft iedere ochtend hulp nodig bij het wassen en aankleden. Het CIZ rekent voor dat dit iedere ochtend een half uur kost en geeft mevrouw De Waal een indicatie voor Persoonlijke Verzorging, klasse 2: 2,0 tot 3,9 uur per week. Als mevrouw De Waal kiest voor een persoonsgebonden budget ontvangt zij per week een bedrag van EUR 83,69 om zelf zorg in te kopen. Als mevrouw De Waal kiest voor Zorg in Natura bij een thuiszorgorganisatie dan kan de organisatie 3,50 uur à EUR 41,60 = EUR 145,60 declareren voor de geleverde zorg. PGB levert in dit geval een besparing op van 43% ten opzichte van ZIN. Dit rekenvoorbeeld is exemplarisch voor alle functies van zorg. Bovendien: van de 2 miljard die per jaar uitgegeven wordt aan zorg via PGB, komt ongeveer 15% terug naar de AWBZ omdat budgethouders niet hun volledige budget besteden. Dat levert nog eens een extra besparing op.

Sharp Ben schreef op Dinsdag 31 mei:
Als Belg ken ik de Nederlandse situatie niet zo goed. Ik ben zelf (zwaar) hulpbehoevend en dus betrokken partij; daardoor wellicht niet helemaal objectief. Een ding weet ik wel zeker: Nederland is al jaren ons lichtend voorbeeld als het gaat om cliënt gestuurde zorg op maat en de daaruit voortvloeiende rechtstreekse financiering. Het heeft ons (Vlamingen) zowat 20 jaar gekost om de bocht te nemen. Eindelijk zien ook onze beleidsmakers zo'n PGB als een belangrijke (deel)oplossing voor de ook bij ons ellenlange wachtlijsten. Alleen al omwille van die voorbeeldfunctie mag Rutte die besparingsplannen voor mijn part opschorten... Beleidsmakers en de goegemeente staren zich blind op die zakken vol met geld die jaarlijks naar zieken en gehandicapten worden gesluisd. En natuurlijk zullen her en der misbruiken bestaan, maar die vind je in elk systeem. Ook bij de reguliere zorginstellingen. Maar wellicht is dat veel minder in het oog springend.Het gaat in elk geval niet op om iedere gehandicapte als een potentiële fraudeur te zien. Tienduizenden hun PGB afnemen; het is geen besparingsmaatregel. Trouwens, het feit dat je iedereen weer een plaats aanbiedt in die "gespecialiseerde" voorziening waar voor éénieder een eenheidsworst klaar ligt, het biedt geen enkele garantie. Noch op het gebied van de beoogde besparingen, noch op het gebied van de kwaliteit van leven van de cliënten in kwestie. Laat die waterbedden maar aanrukken en hoedt u voor overstromingen...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2