Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nationaal Historisch Museum, de Coffeeshop en de Pannekoek

Zaterdag 28 mei 2011

Ben jij lid van Coffeeshop "De Wandelende Tak"?, zo werd mij in gebrekkig Nederlands gevraagd door een toeriste met een zakboekje Wat en Hoe in het Nederlands in haar hand. Vooral het woord Wandelend kwam er gebrekkig uit.  Ik keek haar vreemd aan en vroeg me af wat ze bedoelde. Ze ging over in het Engels en bood me in ruil voor een aankoop Wiet een drankje aan in het tegenoverliggende cafe. Ze zag er goed uit, leek een verhaal te hebben en ik had niet veel te doen die middag. De Wandelende Tak scande mijn clubpas en gaf me een zakje gedroogde blaadjes. Kortom, ik ging akkoord en we belandden in het cafe.
Daar vertelde ze me dat ze Antropologie der Niet Hooggelegen landen studeerde aan de universiteit van Krakau en haar scriptie schreef over Nederland. Haar scriptie ging over de Volksaard en het gebrek aan Historisch Bewustzijn. Een land met bergen zo beweerde ze, biedt de mogelijkheid tot overzicht en leert de mens te beseffen hoe klein ze is, dat dwingt tot inkeer en reflectie. In landen zonder bergen is het maaiveld ongeveer de hoogste plek en iedereen die daar bovenuit steekt is het haasje.
Er zijn geen pieken en dalen. Zowel een gebrek aan nederigheid als een gebrek aan trots. Kijk maar eens om je heen, vervolgde ze, geef je oren en ogen de kost. Alles wat van waarde is vervliegt met de zeewind of wordt een kopje kleiner gemaakt. Jullie zijn een van de rijkste landen te wereld met een een enorme geschiedenis , op het gebied van de tolerantie zijn jullie altijd vooruitstrevend geweest. Een open volk, tolerant, ten aanzien van minderheden, drugs, zeden en politieke denkbeelden. Ook zorgzaam ten opzichte van sociaal zwakkeren. Maar te belabberd om daar de waarde van in te zien. In rap tempo laten jullie alles vervliegen. Misschien uit angst? Misschien uit gebrek aan trots? Gebrek aan passie? Zelfs een Nationaal Historisch Museum zit er met al jullie rijkdom niet in.
Wat overblijft als Nederlands belangrijkste cultureel erfgoed als jullie de huidige windrichting niet weten te keren is jullie nationaal gerecht. En die is zo plat als een dubbeltje. De pannekoek.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Aiken schreef op Maandag 30 mei:
Mooi!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2