Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Martin Gaus Cesar Millan en de Wereldorde

Zaterdag 7 mei 2011

Vanavond is een optreden van Cesar Millan in de Heineken Music Hall. En morgen ook. In totaal drie keer. Wie? Cesar Millan. Hij is hondenfluisteraar en laat de komende dagen in totaal 10.000 mensen ieder €95 betalen om naar zijn gefluister te luisteren. Ceasar is niet zo maar iemand. Hij heeft inmiddels een imperium. Dagelijks op het National Geographic te zien en inmiddels groot verdiener. Shows, merchandising, eigen merken van allerlei hondenbenodigdheden, maar vooral opvoeder en gids in het land van de hondenbezitters. Zeg maar gerust een Goeroe, een roedelleider met charisma. Zijn model van hondenopvoedkunde is gebaseerd op het model van dominantie, straffen en belonen en vooral van het imprenten bij de hondenbezitter dat die de roedelleider is en zeker en vastberaden moet zijn. Anders wordt het een zooitje en gaan de honden met je aan de haal.

Beroering in de hondenwereld. Nederland heeft zijn eigen Goeroe Martin Gaus. Wie kent zijn naam niet? Hij hanteert een ander opvoedkundig model. Niet zo zeer van correctie en de harde hand, maar eerder van beloning en zodoende een zelfcorrectie bij de hond die immers graag beloond wil worden. Complimentjes geven doet het beter dan afstraffen en angst zaaien.
Veel moderner en veel meer aansluitend bij de huidige stand van de wetenschap aldus Gaus. Millan hanteert volgens hem een model van dertig jaar terug en is hopeloos ouderwets in zijn leer.

Je kunt dit een non-issue noemen. Waar hebben we het over. Maar de twee kampen staan lijnrecht tegenover elkaar. Na elke uitzending waar Gaus iets zegt over Millan volgen steevast honderden haatmails en bedreigingen. Andersom gebeurt ook. De Nederlandse ambassadrice van Millan stelt in de Volkskrant vandaag ook dat de bedreigingen en verwensingen aan het adres van Millan niet van de lucht zijn. Het lijkt te gaan over iets diepers. over onszelf. Tussen de regels door wordt er een mensbeeld neergezet:
Millan: "Mensen zijn de enige dieren die een onzekere roedelleider zouden volgen" , Gaus: "Hoe leer je je man dat hij z'n was in de wasmand doet? Het draait om complimenten en belonen. Een koekje volstaat niet, een vrouw kan de heren ook op andere manieren motiveren, hoor!"

Millan is een Amerikaan. Met ambities. Hij zou zelfs voor het presidentschap willen gaan. De wereld ingedeeld volgens een heldere hiërarchische structuur. De zekere leider met tevreden onderdanen. Hoe mooi kan het klinken. Als ik hem was zou ik Gaus aanstellen als onderhandelaar. Complimenteus en nooit te beroerd om iets voor de honderdste maal uit te leggen.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Maria Beijersbergen schreef op Vrijdag 23 maart:
Het is jammer dat heel vele mensen meegaan in de hype van wat deze man ‘bereikt’ t.o.v. dier/ mens. Voor de doorsnee baasjes wordt hij gezien als dé man die weet hoe je een hond onder controle krijgt, de man die het probleem oplost, de man die weet wat jouw hond vertelt. Vaak krijgt hij het probleem ook ‘opgelost’ en snel ook, in ieder geval van wat wij als kijker zien. Jullie werken ook in medialand en het monteren van clips komt zeker in zijn geval heel goed van pas. Immers krijgen we ook alleen maar de beelden te zien waar hij, voor de doorsnee baasjes, ‘goed’ uitblinkt en waar hij de controle krijgt over de hond, want daar gaat de show immers om. Wij krijgen niet de beelden te zien waar het fout gaat en met fout bedoel ik de honden die het niet overleven, want wisten jullie dat meneer Milan een aantal rechtszaken heeft lopen? Op zich niet heel raar als je al ziet in zijn afleveringen hoe hij honden gewoonweg ophangt om ze stil te krijgen (onder de mom: “de energie moet kalm zijn!”) Niet zo raar dat een hond vanzelf stil wordt als hij geen lucht meer krijgt?En zijn tong blauw aanloopt. Of dat hij gebruikt maakt van wurgkettingen en electrische schokmateriaal! De doorsnee baasje kan een moment van bezinning hebben en zich afvragen: dat is wel erg rigoureus, maar al snel komen de beelden waarin de hond perfect luistert en het proleem is ‘opgelost’. En daar gaat het toch om? Het is snel en ‘effectief’… maar is het effectief, is het probleem ‘opgelost’? De echte professionals (die in ieder geval wél zijn opgeleid voor ‘hondenpsychologie’) zien dat alles wat meneer Milan doet, alleen maar (nog meer) angst en agressie creëert bij de hond en het probleem helemaal niet is opgelost, dan wel alleen maar erger wordt. Voor de show is opgelost, heel makkelijk zelfs, zolang je werkt met wurgkettingen en stroom apparaten. Wat heet: je krijgt zelfs een mens daarmee ‘onder controle’, maar denk je dat die persoon jou daarna nog even leuk vindt? Dwing je daarmee ‘respect’ af? Dwing je daarmee ‘liefde’ af? Volgens mij dwing je daar alleen maar angst af en in sommige gevallen juist nog meer agressie af. Graag wil ik het volgende filmpje met jullie delen, zodat jullie de praktijken van meneer Milan écht kunnen 'bewonderen': http://www.youtube.com/watch?v=RFCGtatpCwI&sns=fb

Moi schreef op Maandag 9 mei:
Zou mooi zijn als mensen toch eerst eens GOED onderzoek doen naar de methode van Cesar, dan kunnen we voorkomen dat dit soort nonsens artikelen worden geschreven. Er worden nu kampen gecreeerd die er helemaal niet hoeven zijn!

klierde schreef op Maandag 9 mei:
Uuuhhhh, was het niet zo dat honden dieren zijn en geen mensen. Je dus niet moet vermenselijken. De vergelijking van Gaus over hoe leer je man zijn was in de wasmand te doen, gaat dus niet op. Of is gaus al zo ver dat hij/zij zichzelf als dier ziet? :) Tot nu toe hebben de technieken en argumenten van Milan mij veel beter geholpen dan al die jaren 'lessen' van Gaus.

IngKey schreef op Zondag 8 mei:
Ieder 95 euro?? Je moet toch beter onderzoek doen!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2