Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Het sprookje van de aardbei , UWV, Kamp en re-integratie

Vrijdag 13 mei 2011

Het is vrijdag de 13de en de brief valt in de bus. Herman ziet hem letterlijk vallen, want sinds de dag dat hij zonder werk is, zit hij dagelijks met zijn opklapstoeltje tussen tien en elf bij zijn voordeur. De tijd dat de postbode in zijn wijk de ronde doet. Herman heeft het afgelopen jaar meer dan honderdenvijftig sollicitatiebrieven geschreven, de periode daarvoor ook. Elf daarvan zijn beantwoord. Zijn zitting bij de brievenbus heeft hem nog niet veel geluk gebracht.
De elf brieven die hij wel kreeg eindigden allemaal met : wij wensen u veel succes met verdere sollicitaties. Het stond er niet in, maar hij weet het. Hij is te oud, goed opgeleid, gezond, maar te oud. Vijfenvijftig. Sinds een paar weken krijgt Herman een uitkering van de gemeente. De drie jaar daarvoor werd zijn uitkering uitbetaald door het UWV. In die tijd heeft hij zeggen en schrijven 4 gesprekken, zeg maar gesprekjes gehad met de dienstdoende werkcoach. Ga toch voor jezelf beginnen, was het advies. Het leek een mantra van de werkcoach. Banen had de coach niet, kende de coach niet, en wilde de coach ook eigenlijk niets van weten. Op eigen initiatief kaartte Herman aan dat er wellicht een re-integratiebureau ingeschakeld kan worden. Lastig voor de coach, kost geld, en hij moest er achteraan. Uiteindelijk een bureau gevonden. Een gesprek van een uur per maand. Gezellig, aandacht, maar zonder resultaat. Toen het bureau hem een opleiding aansmeerde met "baangarantie" (echt waar, geen grap n.a.v. het Inholland verhaal) werd het eindverslag geschreven. Herman moest tekenen. Traject geslaagd, plaatsing geregeld. Het bureau kreeg zijn geld, Herman een opleiding van drie maanden die hij zelf financierde ook nog en die uiteindelijk helemaal geen baangarantie bood. En terug bij af.
In de paar jaar dat Herman na zijn ontslag door een interne reorganisatie thuis zit, hij was financieel adviseur bij een gote bank die overgenomen werd door een andere bank, is zijn thuis inmiddels veranderd. Van een goede koopwoning naar een klein appartement. En een schuld, omdat de gedwongen verkoop plaatsvond in een periode dat de huizenmarkt ingestort was. Het is lullig om te zeggen, zo vertrouwde hij me toe, "maar van een energieke man die meer dan veertig uur per week werkte, en altijd met veel plezier, ben ik luier en luier geworden. Normale dingen als boodschappen doen en koken kosten me moeite. Het UWV gaf me geen toestemming om vrijwilligerswerk te doen. Dat wilde ik graag om actief te blijven. Dat mocht niet, want ik moest veertig uur per week beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, dus schreef ik de helft van de dag brieven en de andere helft van de dag zat ik voor de brievenbus te wachten".
Het is vrijdag de dertiende en de brief valt. Herman wordt opgeroepen om aardbeien te gaan plukken. Ook Herman heeft gisteravond Kamp op de televisie gezien. Kamp heeft gelijk, zo vindt hij ook, dat tegenover een uitkering een plicht staat. Graag wil hij aan de slag, het liefst morgen, de pensioenleeftijd schuift steeds verder op, hij heeft nog heel wat jaren te gaan. Herman heeft naast zijn brieven aan werkgevers ook flink wat brieven geschreven aan fractievoorzitters van 8 politieke partijen met de suggestie om een verplichting aan bedrijven te geven om een verplicht percentage van vijftig-plussers in dienst te hebben. Hij heeft zegge en schrijven één reactie gekregen. Van de SP, enkele regels waarin ze hem bedankten voor de brief.
Of de fruittelers op "luie"Herman zitten te wachten is de vraag.

(dit verhaal is volledig op waarheid gebaseerd, op de aardbei na en Herman heet geen Herman. Doordat de gemeente waar hij woont, in tegenstelling tot het UWV, wel vaart zet achter het zoeken van perspectieven voor Herman ben ik met hem in contact gekomen, en ken ik zijn verhaal)

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Dinsdag 17 mei:
"Als het vuur gedoofd is, dan komen de wolven."

Jaap Schuddeboom schreef op Vrijdag 13 mei:
Wat een drama verhaal waarvan er vele zijn. Weelicht kan ' Herman' met wel goede begeleiding die door de gemeente wordt betaald wel zijn eigen bedrijf opstarten en gebruik maken van de BBZ-regeling.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2