Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Vrijdag Brinkman, Von der Dunk en het Vrije Woord

Vrijdag 22 april 2011

Ik had me erop verheugd. Zelden tot nooit ga ik naar lezingen. Meestal weet ik geeneens dat ze plaatsvinden, en als ik het weet dan weet iedereen het en is het uitverkocht. Vol is vol. Nu niet, Thomas von der Dunk zou komen spreken in Haarlem en in de vooraankondiging stond al dat Hero Brinkman aanwezig zou zijn om Von der Dunk in het debat tot zijn enkels af te breken. Krasse taal. Omdat ook het taalgebruik van Thomas er meestal niet om liegt heb ik snel via de website van de Provinciale Staten te Noord-Holland kaartjes besteld. Het zou gaan om de Arondeuslezing, Arondeus was een kunstenaar en verzetsheld omgebracht in 1943. Er waren nog kaartjes dus geen punt. Dinsdag 26 april staat in de agenda, eerder gepland etentje afgezegd.


Om in de stemming te komen had ik snel alle nummers van De Republikein verzameld, het forum waarin Von der Dunk stukjes schrijft over ons staatsbestel en dan voornamelijk over voorbije tijden. Ook me nog eens verdiept in de man Brinkman, die de democratiseringsgolf van de PVV in goede banen moet gaan leiden. Zelfs alle verzamelde dubbelcolumns Brussen/Dunk uit de Volkskrant doorgeworsteld.

Kortom de voorpret was aanwezig en de avond kon al niet meer stuk. Tot ik gisteren mijn mailbox opende. "Geachte Heer Dagtaak, sinds 2005 organiseert de PS van Noord Holland de gerespecteerde Arondeuslezing. De lezinggever mag vrij en desnoods controversieel zijn visie geven over maatschappelijke thema's. Tijdens de voorbereidingen aan het debat en het geplande orale enkelbreken is er een kink in de kabel gekomen. Bij nader inzien vond De Heer Brinkman het niet gepast om het enkelbreken plaats te laten vinden in een van de symbolische kamers van onze democratie. Hij heeft zijn democratische invloed gebruikt om de organisatie te overtuigen van de ongepastheid hiervan. Wij gelasten daarom het spektakel af en nodigen u van harte uit in de ring van de Amsterdam Arena op een nader te bepalen tijdstip. U krijgt hierover nog bericht."

Een flinke domper op de feestvreugde. Ik zou nu niet in redelijk besloten kring het spektakel kunnen bijwonen. Maar de lezing van Von der Dunk zal nu in elk geval op meer publiek kunnen rekenen dan ooit voor mogelijk gehouden. Dat hebben we dan wel weer aan Brinkman te danken. Laten we hopen dat de volledige tekst snel rondgedeeld gaat worden, want de akoestiek in de Arena is erbarmelijk en na de reactie van Brinkman ben ik ineens driedubbel geinteresseerd in wat Von der Dunk voor ons in petto heeft! En laten we eerlijk zijn. Een goede lezing die ingaat op ons democratisch staatbestel mag controversieel zijn maar dient gelezen en gehoord te worden.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2