Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Maandag Twitter Depressiviteit en de OSF

Maandag 28 februari 2011

Maandag Politiek, Psychiatrie en Twitter

Als je nog niet depressief bent dan word je het wel na het lezen van het interview met Frank Koerselman in de Volkskrant afgelopen zaterdag. Nu heb ik niks tegen doemdenkers, zwartgalligen, oer-relativisten of cultfiguren die zichzelf buiten de samenleving plaatsen.
Maar Frank is een pyschiater, en niet zo maar een. Hij is gespecialiseerd in het fenomeen van depressiviteit en leidt toekomstige psychiaters op.
Hij vertelt ons zijn opbeurende verhaal in de bijlage het Vervolg (pagina 6 +7 voor diegene die het na wil lezen). Om het verhaal extra kracht bij te zetten kijkt hij ons streng aan. Streng past bij hem. Het leven is een plicht. Zo beweert hij, en vooral geen recht. En waar geen recht op leven bestaat, zou er ook geen recht op de dood moeten bestaan. Frank is dan ook gekant tegen een kliniek voor levenseinde. Het leven is immers een kruisrak!
Nu moest ik bij het woord kruisrak onmiddellijk denken aan de # Twitter hashtag. Het leven is Twitter gaat ook mij te ver. Ik had het verkeerd begrepen en gelukkig snapte de interviewster het ook niet. Een kruisrak betekent dat je tegen de wind in gaat. Dat is het leven, tot je vastloopt, dan zeil je weer een andere kant op, ook tegen de wind in. Vrolijk beeld. En van Twitter moest hij vanzelfsprekend ook niks hebben, van Blogs nog minder: "Alsof het er toe doet wat jij vindt".
Frank heeft gelijk. Het doet er allemaal niet toe. En dat maakt deze psychiater ons goed duidelijk. Het doet er allemaal niet toe, maar het is wel je plicht om er mee door te gaan. Net toen ik het interview uit had en mijn vers opgedane kennis wilde delen met mede Twitteraars lag Twitter plat. Minstens een uur. Dat kan geen toeval zijn!

"Zonder Gezelschap is Geluk Onmogelijk". De eerste tweet die ik weer op het scherm kreeg na een eenzaam uurtje het leven te hebben overdacht aan de hand van Koerselman's richtlijnen. Onmiddellijk moest ik aan de eenmansfractie van de OSF denken. De OSF?? ja, de Onafhankelijke Senaatsfractie. Kan die partij er dan niet voor zorgen meer stemmen te krijgen zodat de eenzaamheid verdreven wordt? Nee, dat kan niet. De Onafhankelijke Senaats Partij (OSF), zo is staatskundig bepaald, is een eenmansfractie en dat blijft het. Hoe populair ze ook wordt. En populair kan ze worden. Volgens de laatste peilingen van Maurice de Hond komen de regeringspartijen uit op 37 zetels in de Eerste Kamer. Een minderheid. Maar de oppositiepartijen samen komen ook uit op 37 zetels. Ook een minderheid dus. De sleutel komt dan te liggen bij de OSF. Meneer Hendrik, zeg maar Henk, Ten Hoeve, gaat de knopen doorhakken de komende vier jaren. Door De Wereld Draait Door is hij reeds bestempeld tot een cultfiguur. Laten we aardig doen tegen deze man. We zullen hem nodig hebben. Hij wordt de belangrijkste man van ons parlementaire stelsel. Ik hoop dat hij iets vrolijker tegen het leven aankijkt als Frank Koerselman. Henk is een Fries, dus met kruisrakken zal hij wel raad weten!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2